Network Menu

Boktips sommaren 2017

SWEA Bokklubb tipsar oss om fem intressanta böcker att läsa i sommar.

Emma Leijnse: Fördel kvinna. Den tysta utbildningsrevolutionen
Anne Enright: Den gröna vägen
Karl-Ove Knausgård: Min kamp del 1
Jojo Moyes: Toner i natten
Malin Persson Giolito: Störst av allt

Boklubben startar igen i höst den 5 september 2017.

Emma Leijnse: Fördel kvinna. Den tysta utbildningsrevolutionen

Boken är en genomgång av mansrollen i ett förändrat samhälle. Ett samhälle där kvinnor tar för sig långt utanför vad som tidigare var accepterat, medan män stannar i samma begränsade roller. Kvinnorna drar ifrån, många män halkar efter. Resultatet är att samhället blir mer våldsamt, både på liten och stor nivå. Emma Leijnse är journalist och har länge bevakat utbildningsfrågor i Sydsvenskan. Hon skriver med öppna sinnen, proffsigt och initierat – precis som god journalistik bör vara. Hon går bortom läsarens och sina egna fördomar, och ser nyktert på faktan. (från recension av Ida Therén, SVD, 2017-05-13)

Anne Enright: Den gröna vägen:

Vad som skildras är hur familjen Madigan, fyra syskon och en egensinnig gammal mor med små, finkalibrerade maktmekanismer håller varandra i konstant osäkerhet under en julafton i barndomshemmet, något som en annan författare kanske gjort till ett kammarspel i ett slutet rum. Men inte Enright. Liksom Colm Tóibín och flera andra ur 80-talets boomgeneration skriver hon fram det egna landet Irland som en del av världen. Läsaren får följa med över tjugofem år och tre kontinenter; från aidsepidemins New York på nittiotalet till biståndarbetarnas luftkonditionerade tjänstebostäder i Mali vid sekelskiftet – och till en cancerklink i Galway.(från recension av Ola Larsmo i DN, 2016-08-31)

Karl-Ove Knausgård: Min kamp

Min kamp är Karl Ove Knausgårds mäktiga självbiografiska roman. Första delen inleds med en svepande beskrivning av varje människas slutpunkt, döden. Det är runt detta ofrånkomliga faktum boken kretsar, från barndom till vuxenhet. I centrum står en far som i hela sitt liv agerat onåbar och omöjlig att förstå. När Karl Ove får beskedet om faderns död inleds ett sorgarbete som sätter hela minnet på spel. Det som följer är ett hårt uppvaknande och en begravning av en far han aldrig kände. Min kamp är en av de senaste årens mest omdiskuterade böcker. Den har belönats med prestigefulla priser och vållat en debatt långt utanför hemlandet Norges gränser. Romanen kommer att ges ut i sex fristående band, varav detta är den första delen. (Bokus.com)

Jojo Moyes: Toner i natten:

Ena stunden är Isabel en firad violinist i en omtalad symfoniorkester. Hon har en attraktiv make, två fina barn och en fantastisk våning mitt i London. I nästa stund har hon förlorat sin man och står ensam på ruinens brant. Mitt i hopplösheten ärver Isabel en herrgård på landet, och när grannen Matt erbjuder sig att ta hand om renoveringen tackar hon ja utan att tveka. Men Isabels omstart i livet visar sig vara allt annat än okomplicerad. Grannen Matt har en hemlig agenda med renoveringen, och det har även hans fru Laura. Fastighetsmogulen Nicholas Trent ser den gamla herrgården som en väg tillbaka till rikedom, och den mystiske Byron, vems ärenden går han egentligen? När Isabel och hennes barn flyttar in i huset, kolliderar livet och drömmarna hos alla inblandade. Hur långt är man egentligen beredd att gå för att få sitt drömhem? Jojo Moyes har berört hundratusentals svenska hjärtan med sina charmiga och mänskliga romaner. Mest känd är hon kanske för Livet efter dig som kommer som storfilm sommaren 2016. Toner i natten, som kom ut på engelska 2009, kommer inte att göra Jojo-fansen besvikna! (Bokus.com)

Malin Persson Giolito: Störst av allt

De rikaste rika och de mest utsatta behöver sällan träffas. Utom i Djursholms allmänna gymnasium. Fem tonåringar, och en lärare som vill väl. Det slutar i katastrof. Nio månader senare ställs artonåriga Maja inför rätta. “Jag vet inte hur jag ska orka lyssna. Men det är farligt att släppa på koncentrationen. För då kommer ljuden. Ljudet när de kom in i klassrummet och drog bort mig, ljudet när Sebastians skalle föll i golvet, det lät ihåligt. Det dånar i mig, så fort jag inte passar mig kommer det tillbaka. Jag pressar naglarna in i mina handflator, försöker ta mig därifrån. Men det hjälper inte. Min hjärna släpar alltid tillbaka mig till det där jävla klassrummet.” Störst av allt är en stenhård rättegångsthriller, ett inkännande porträtt av en ung människa och en svidande vidräkning med ett samhälle som obönhörligt håller på att glida isär. Ett drama som väcker frågor om skuld och ansvar, straff och försoning.(Bokus.com)