Network Menu

Från finanssektorn till Naturopatisk medicin

Anna-Karin Aksberg är SWEA-medlem sedan 2016 men har bott i London i 20 år. Första gången Anna-Karin kom i kontakt med SWEA var via en väninna i Singapore och då trodde hon att SWEA var mer för expat fruar.
– Vilket förstås var fel och det är självklart inget fel på expat fruar! Jag är jätteglad att jag har gått med!

Anna-Karin tycker att det är ett bra nätverk och man håller kontakten med svenskar och svensk tradition, något Anna-Karin kände att hon ville återknyta kontakten med efter alla år utomlands. Hon ser fram emot att delta i framförallt professionella event, men även också kulturella event.

– SWEA har överträffat alla mina förväntningar, då jag har träffat en massa trevliga och intressanta människor.

Till en början arbetade Anna-Karin många år inom finanssektorn och levde det klassiska storstadslivet som så många av oss känner igen, som bara snurrar på som i ett ekorrhjul. Men efter några personligt upplevda motgångar kom hon till en punkt i livet där hon ville göra någon slags förändring. Hon köpte boken Food Doctor och började äta mer näringsmässigt rätt. Snabbt mådde hon så mycket bättre och återfick sin energi. Det blev en vändpunkt i hennes liv och i samma veva bestämde hon sig för att skola om sig till näringsterapeut, vilket hon nu har ägnat de senaste åren av sin karriär åt.

– Rensar man upp dieten och tillför rätt näring så återfår många sin energi relativt snabbt, oftast inom två veckor.

Anna-Karin utbildade sig på College of Naturopatic Medicine, en 3-årig utbildning här i London där några av ämnena som betas av är biomedicin, biokemi och näringslära. Som näringsterapeut arbetar man oftast med en mer holistisk och funktionell syn på människokroppen och dess funktioner. Man specialiserar sig inte på ett område som hjärta, mage eller hjärna utan man ser kroppen som en helhet där alla organ samarbetar och är beroende av varandra.

När Anna-Karin träffar en klient för första gången försöker hon därför skapa sig en helhetsbild av den personen, i många fall med hjälp av att göra en slags tidslinje över hans eller hennes hälsa, samtidigt som hon intervjuar personen ganska ingående för att försöka se samband mellan symptom, livsstil och diet. Det kan vara ett riktigt detektivjobb men leder oftast till att hon hittar en underliggande orsak. Ibland hittar man själva triggern nästan omgående, medan man i vissa fall får skala av lager efter lager och det tar lite längre tid. Till skillnad från en traditionell läkare jobbar man inom den funktionella medicinen genom att leta upp orsaken till varför man har blivit sjuk, eller inte mår så bra, istället för att enbart mota bort symptom med hjälp av mediciner. Samtidigt som det sällan är ett quick-fix ser man till att hitta grundorsaken till ohälsan, tar bort den och bygger upp kroppen igen genom att tillföra näring och minska inflammation och stress. I många fall kan kroniska problem försvinna helt.

Under senare år har våra magbakterier fått stor uppmärksamhet i media och magen är faktiskt något av det första Anna-Karin tittar på. Har man inte en fullt fungerande mage och tarm kan det inverka mycket på hur vi mår och vad vi går omkring med för symptom. Ofta är klienterna så vana vid vissa symptom, eller så är de så diffusa så att de inte riktigt tänker på dem. Oftast när man börjar jobba med diet och maghälsan så ger det snabbt resultat.

– En stor del av de klienter som kommer till mig gör det för att de känner sig stressade och har låg energi. Många inser inte hur stor betydelse maten vi äter har för vår hälsa.

Inom funktionell medicin är det vanligt att man jobbar med en metod där man följer en femstegsmetod. Metoden innebär lite förenklat att man tar bort sådant som stressar kroppen, till exempel matallergier, infektioner, parasiter eller liknande. Man ser över hur klienten äter och kommer med förlag på vad man bör äta mer av och vad man eventuellt bör utesluta för en tid. Och till sist gäller det att reparera magen genom att tillföra näringsämnen som det är vanligt att ha brist på vid olika sjukdomstillstånd.

Anna-Karin tror på förebyggande hälsovård och skulle önska att den vanliga läkarvården hade möjlighet att jobba mer med det. Till exempel är uppkomsten av cancer möjligt att förebygga med 60-70% genom livsstilsförändringar.

Anna-Karin håller till i närheten av Bermondsey Street i närheten av Borough Market och välkomnar även svenska klienter, och är man SWEA-medlem erbjuds man extra förmåner. Det första mötet på cirka 40 minuter är kostnadsfritt, sedan finns olika individuella paket att välja mellan beroende på vad man vill uppnå. Är man bara lite nyfiken och vill ha lite extra hjälp att nå sina mål inom någon sport är det mest populära paketet ett tvåmånaderspaket som innehåller ett första möte, två återbesök och hjälp med matscheman etc.

Den 25:e maj bjuder Anna-Karin in till ett event på en trevlig klinik på Harley Street här i London. Hon visar tillsammans med klinikchefen Anna Silsby runt i lokalerna och de berättar om sina karriärvägar. Det blir fokus på nätverkande och de delar med sig av spännande information om anti-ageing, samt det bjuds på ett glas prosecco.

Kostnad: £9 för medlemmar i SWEA, £14 för gäster
Anmälan görs till sweaproffessionallondon(Ersätt dessa parenteser med @ tecknet)gmail.com

Text: Susanne Barthold