Network Menu

Jobb och fest med VEMA

SWEA VEMAs regionmöte 2016 hölls i Lissabon

SWEA VEMAs regionmöte 2016 hölls i Lissabon

Det var med stor nyfikenhet som jag gick på flyget till Lissabon en fredagsmorgon i oktober för att delta i SWEA VEMAs regionmöte. Jag hade hört andra som tidigare varit med säga att SWEAs internationella möten är helt osannolika och att man kommer därifrån som en förändrad människa.
Jag var nog lite skeptisk till det, men hade ändå rätt höga förväntningar på vad jag skulle vara med om. När jag kom fram till hotellet möttes jag av glada Lissabon-Sweor som registrerade mig och gav mig en goody-bag med diverse små presenter. Påsen innehöll allt från en ta-med-kopp för varma drycker till cellulitkräm och – tro det eller ej – reservtrosor i en liten plastförpackning.

Under fredagseftermiddagen strosade jag runt på egen hand i den vackra staden innan det var dags för drinkar före middagen. Där mötte jag vår ordförande Helen Rennie-Smith som var angelägen att presentera mig för Sweor från hela världen som ville köpa tofsar. Vi har ju precis introducerat en alldeles ny och fräsch London-produkt, en elegant reflextofs som man kan sätta på handväskan. Helen hade sålt slut på de hon tog med och bett mig ta med mig alla tofsar jag kunde få ner i bagaget.
Jag blev verkligen överraskad över vilket sug det var efter vår produkt. Redan första kvällen sålde jag massor och när jag nu sitter på planet hem kan jag konstatera att mer än hälften av vårt lager är slutsålt. Det var verkligen en positiv upplevelse.

Efter fördrinken blev vi bussade till Kais en före detta turbinhall vid hamnen som nu var ombygd till restaurang. Det blev en mycket trevlig kväll då jag fick möjlighet att prata med flera intressanta Sweor jag aldrig mött förut.
Restaurangmiljön var verkligen spännande och jag åt mycket god portugisisk fisk i mörkret till skenet av hundratals kandelabrar med stearinljus.

Det blev en ganska kort natt, för nästa morgon var det dags att delta i regionstyrelsens arbetsmöte inför årsmötet. Det är egentligen ett slutet möte, men eftersom jag var resestipendiat förväntades det att jag också deltog i arbetsmötet. Styrelsen hade delats in i smågrupper som förberett speciella diskussionsämnen. Vi pratade bland annat om ordförandes roll, sociala medier, donationer och sponsring. Deltagarna var väldigt engagerade och samtalet blev emellanåt så animerat att det var det svårt att höra vad alla sa. Förmiddagen avslutades med att regionstyrelsen enades om ett manifest som vi ska jobba efter under året som kommer. Det blir återkoppling nästa gång styrelsen träffas i Perth om ett år.
Ett av de roligaste citaten som kom upp i diskussionen om förändringsarbete var från Eva Kars, ordförande i SWEA Holland. Hon påminde oss om en svensk förebild, Pippi Långstrump, och hennes orädda attityd till nya uppgifter. Pippi sa vid ett tillfälle: ”Det här har jag aldrig gjort, så det kan jag säkert.”

regionmotet

Eftermiddagens årsmöte var en betydligt lugnare och mer formell tillställning där punkterna betades av enligt föredragningslistan. Det mest intressanta var att varje avdelningsordförande fick några minuter att i korthet beskriva sin avdelning och hur de jobbar. Då blev det tydligt för mig vilka skilda förutsättningar de olika avdelningarna har. I Costa Blanca, till exempel, är nästan alla medlemmar pensionärer medan Barcelona, som bara ligger några timmars körväg norrut, har mest yrkesverksamma kvinnor och en väldigt livlig SWEA Professional-grupp. Det innebär ju självklart att de olika avdelningarna också har behov av helt olika programutbud. Styrelserna kommunicerar också på olika sätt med medlemmarna beroende på hur demografin och geografin ser ut.
Efter det formella årsmötet fick vi åhörare tillfälle att ställa frågor och sedan arrangerades ett gruppfoto.

SWEA Londons delegation i Lissabon:  Från vänster: Ing-Marie Ando, Anette Tullgren, Josefin Macdonald, Helen Westlund, Karin Högman, Helen Rennie-Smith, Kajsa Hölj och Eva-Karin Brodd.

SWEA Londons delegation i Lissabon:
Från vänster: Ing-Marie Ando, Anette Tullgren, Josefin Macdonald, Helen Westlund, Karin Högman, Helen Rennie-Smith, Kajsa Hölj och Eva-Karin Brodd.

På lördagskvällen var det dags för galamiddag på citadellet i Cascais. Vi möttes på borggården med champagne och fick tillfälle att träffa nya Sweor. Bordsplaceringen ordnades så att vi fick dra placeringskort ur en påse. Det var olika bilder på portugisisk natur och vi gick runt och försökte hitta andra med samma bild.

Middagen bestod av fyra rätter av portugisiska delikatesser. Jag hamnade vid ett bord med Sweor från Portugal, Schweiz, Holland, Spanien och en hemvändare från Sverige. Vi fick också vara med om äkta portugisisk Fado. Det var en sångerska som sjöng de sorgsna sångerna ackompagnerad av en cittra och en klassisk gitarr.

Sveriges ambassadör Caroline Fleetwood var hedersgäst och höll ett spännande tal där hon bland annat berättade att Sverige och Portugal har haft diplomatiska förbindelser i 375 år. Det var en annan stark svensk kvinna, Drottning Kristina, som genomförde detta 1641. Nu har vår svenska ambassadör blivit utsedd av Portugals president att leda ett nätverk för kvinnor inom diplomatin i Lissabon.

Strax före midnatt var det dags att sätta sig på bussarna tillbaka till hotellet. Den långa och innehållsrika dagen avslutades inte förrän framåt ett och då var det skönt att sova.

Upp igen tidigt på söndagsmorgonen för en halvdags guidad tur i Lissabon. Åter igen fick jag en chans att sälja ännu fler reflextofsar! SWEA Lissabon hade engagerat en svensk turiststudent som gav oss en fantastiskt spännande tur med varierat innehåll. Den var jättebra för att få möjlighet att se mycket av staden på kort tid. Särskilt mysigt tyckte jag det var i gamla stan som heter Alfama.

Nu är det söndag kväll och jag sitter på planet hem till London och reflekterar över mitt första internationella SWEA-möte. Det var sant, som de sa – det är verkligen något osannolikt med att dela ett par dagar med ett hundratals svenska kvinnor från hela världen. Däremot tycker jag nog inte att jag är en förändrad människa. Men jag har definitivt lärt mig mer om hur SWEA kan inspirera, stärka och glädja mig och alla andra Sweor. Jag ser verkligen fram emot nästa gång jag får en chans att vara med!

Titta på SWEA Portugals egna foton från regionmötet 6-8 oktober 2016 >>

Snart öppnas anmälan till världsmötet i Perth 2017. Missa inte >>

Text: Josefin Westblom
Bilder: Helen Rennie-Smith