Network Menu

Cheek to cheek i nytt sammanhang

Svenska Ebba Wiberg och hennes kollega Katie Morgan guidade SWEA London genom de snåriga rugby reglerna en kulen marssöndag.

West Wickham – mars 2016 Det blev nästan en heldagsutflykt från London till rugbyklubben Beccehamian där Ebba och Katie spelar. Morgonen började med blåst och duggregn, men under dagen klarnade det och när det var dags för matchen bröt till och med solen fram. Det underlättade att titta på rugbymatchen som var 2 x 35 minuter lång.

Dessutom hade vi före matchen fått en pedagogisk och mycket underhållande introduktion till rugby. Utan den hade det varit i stort sett omöjligt att hänga med. Katie brinner för att göra rugby mer populärt bland kvinnor och gör allt hon kan för att rekrytera spelare till laget. Hon berättade att de hade en ny lagmedlem förra veckan, som inte kunde reglerna, men ”man lär sig allteftersom man spelar” konstaterade hon glatt.

Foto: Patricia Weigle

Det blir inkast för oss om andra laget gör något olagligt. Foto: Patricia Weigle

Några hållpunkter fick vi dock med oss:
• Rugby har inte regler ”rules” utan ”laws”. Följdaktligen händer det att spelarna gör något ”illegal” om de råkar bryta reglerna, förlåt lagarna.
• Man måste passa bollen bakåt. Även om man bara så råkar tappa bollen framåt så har man gjort något olagligt och bollen går till andra laget.
• Däremot är det tillåtet att sparka bollen framåt.
• Det är fullkomligt lagligt att tackla eller på annat sätt försöka fälla motståndaren som har bollen. I stort sett allt är tillåtet, så länge man håller sig under axelhöjd. Det säkraste greppet är ”cheek to cheek”, min kind mot motståndarens skinka. Det måste egentligen ses för att förstås.
• När domaren blåser av och bollen går till andra laget blir det antingen straffspark, inkast eller ”scrum” då hälften av varje lag hakar sig på varandra som stora skalbaggar för att försöka få tag på bollen som kastas in mitt i scrummen. Mittenpersonen kallas ”hooker” och stöttas av en person på varje sida. Bakom dem kurar ytterligare två personer, återigen ”cheek to cheek”, den här gången håller de sina kinder mot rumporna i första raden för att ge stöd när de försöker komma åt bollen.

Foto: Patricia Weigle

Det andra laget har just vunnit bollen från en scrum. Foto: Patricia Weigle

Efter dessa elementära grunder och en pizzalunch var vi så beredda att se matchen. Det blev en riktigt spännande eftermiddag, men tyvärr förlorade ”vårt” lag med 10-17. Inte så farligt som veckan innan, då de hade blivit slagna med 74-0. Men de var glada ändå, de spelar för att det är roligt och inte bara för att vinna.

Om du känner dig tuff, vill lära känna ett gäng härliga tjejer och ha riktigt kul träning kan du säkert få en plats i Beccehamian. Det verkar som om de behöver fler rekryter.

Foto: Christopher Rennie-Smith

Efter matchen fick Sweorna tillfälle att träffa laget. Foto: Christopher Rennie-Smith

Text: Helen Rennie-Smith