Network Menu

Film som skakar om

Foto: Åsa Bäck

Maj månads SWEA-filmklubb bjöd på filmen ”Lady Macbeth”. Utifrån filmens namn så skulle man kunna tro att den är en filmatisering av Shakespeares pjäs ”Macbeth”, men den baserar sig i själva verket på den ryska författaren Nikolai Leskovs novell ”Lady Macbeth från Mtsenskdistrikten” från 1865. Det är dock möjligt att hitta likheter till Shakespeares pjäs, men i avskalad form, där kampen om makt försiggår på ett personligt frigörande plan; Katherines strävan efter att få bestämma över sitt eget liv, inte minst sexuellt.

I korthet handlar filmen om Katherine, fantastiskt spelad av Florence Pugh, som tvingas in i ett arrangerat äktenskap med en medelålders impotent sadist, såld som en vara för att säkra en bit land och framtida arvingar. Katherine vägrar emellertid finna sig i den ofria kvinnoroll hon trängts in i, och hennes frigörelse från sin manschauvinistiska samtid förvandlar denna herrgårdsberättelse till ett blodigt och svekfullt otrohetsdrama.

Filmen lämnar ingen oberörd, inte heller oss som såg filmen. Den är ingen må bra-film men vi var alla överens om att den var mycket sevärd, så gå och se den om ni har chansen, ni kommer garanterat inte att somna.

Efter filmen fortsatte vi till den brasilianska restaurangen Cabana för goda grillspett och något så ”ovanligt” (åtminstone för mig) som brasilianskt vin. Rekommenderas. Den största delen av samtalet under middagen handlade inte helt oväntat om filmen. Det är kul när man ser en film som väcker diskussioner och det gjorde verkligen ”Lady Macbeth”.

Foto: Åsa Bäck

Text och foto: Åsa Bäck

Kontakt SWEA filmklubb: asaamback(Ersätt dessa parenteser med @ tecknet)hotmail.com