Network Menu

Finländsk dramakomedi

Filmklubben har sett finländsk dramakomedi 13 juni

Ljus i Natten

Rubrik: Ljus i natten

Juni månads SWEA-filmklubb bjöd på en finsk film av den internationellt kända regissören Aki Kaurismäki. Filmen heter ”The Other Side of Hope”, eller ”Ljus i natten” på svenska.

Filmen är en ganska fåordig historia på typiskt finländskt vis, men med många dråpliga situationer i nästan alla scener som sker mer eller mindre i det tysta. I korthet består filmen av två berättelser som korsar varandra som av en händelse. Khaled, en flykting från Syrien, glider in till Helsingfors som fripassagerare på ett fartyg för att söka asyl. Handelsresande Wikström lämnar sin alkoholiserade hustru, säljer sitt skjortlager och satsar alla pengarna på pokerspel på en herrklubb där även Jörn Donner har en liten roll. Han tar hem hela potten och öppnar restaurang. En dag hittar Wikström Khaled bakom ett par soptunnor där han gömt sig efter att ha rymt från flyktingförläggningen när han fått avslag på sin asylsökning. Wikström anställer genast Khaled som diskare och låter honom bo i sitt gamla skjortlager.

Det är början på en vänskap men också på en tro om en ny och verklig framtid.

Efter filmen gick hela gänget till en grekisk restaurang i närheten för mat och livliga diskussioner om filmen. Det var en film som verkligen inte lämnade någon oberörd.

SWEA Filmgäng