Network Menu

En liten bit av Sverige nära tillhands

Annethe Nathan TotallySwedish Bild: Helene Söderström

Annethe Nathan TotallySwedish
Bild: Helene Söderström

London, mars 2016 – Efter att ha börjat sin arbetskarriär inom hotell- och restaurangbranschen, med utbildning i Schweiz, hamnade hon på Londonbaserade Hoist, ett företag som tillverkar och utvecklar teknik för hotell- och restaurangbranschen. Hon reste mycket och tyckte om sitt yrke, men när hon blev gravid med sitt första barn började tankarna snurra runt hur framtiden med familj skulle se ut med allt hennes resande.

Uppväxt i Mönsterås i Småland med en mamma som var egen företagare slog entreprenörsandan till. Att driva eget har alltid känts naturligt för Annethe, och det fanns ingen rädsla för att kavla upp skjortärmarna och ta ansvar. I ett tidigt skede fanns funderingar på att öppna ett våffelkafé eller liknande, men vid närmare eftertanke skulle inte heller det fungera särskilt bra med småbarn springandes runt benen. En onlinebutik med svenska matvaror låg nära till hands, men planerna stöp på grund av höga lagerkostnader.

Så en dag fick hon reda på att den dåvarande svenska mataffären Swedish Affär, belägen på 32 Crawford Street i Marylebone, hade planer på att sälja verksamheten. Det blev det avgörande ögonblicket och pusselbitarna föll på plats. Efter en del överläggande och goda råd från familjemedlemmar skrevs köpekontrakt och i september 2005 slogs dörrarna upp. – “Och 10 år senare är det fortfarande så kul”, säger Annethe leende.

Gott på Påskbordet- Nybakat bröd,knäcke,  sill och laxpaté. Bild: Helene Söderström

Gott på Påskbordet-
Nybakat bröd,knäcke, sill och laxpaté.
Bild: Helene Söderström

Sedan dess har hon tillsammans med sina anställda skapat en betydelsefull plats för många svenskar som bor i London, antingen tillfälligt eller mer permanent. Ytterligare en butik har öppnats i svensktäta Barnes. Intresset för Skandinavien och svensk populärkultur har blivit stort i Storbritannien under de senaste åren. Kanske är det en bidragande del till att det har blivit ett uppsving i antalet britter som besöker affären?

Många londonsvenskar kan idag alltså tack vare Annethe förstärka sina traditioner när det gäller firande av högtider och föra dem vidare till sina barn, eller dela dem med sina brittiska släktingar. Även de som inte bor i London. För den där onlinebutiken med svensk mat, som hon spånade på för 10 år sedan, den löste sig ju tack vara att det blev en butik med utrymme för varulager. Så nu kan även Maj-Lis i Manchester och Bertil i Plymouth också få sin påskmust till påsk och sin julskinka till jul.
Julen är den största av högtiderna och drar enormt mycket folk till butiken, köerna ringlar långa. Ett tydligt tecken på hur stor betydelse maten har för oss under julen. Semlor i februari är också ett stort dragplåster liksom midsommar och påsk. Även om påsken verkar vara lite lugnare när det kommer till mat, så vill vi svenskar trots allt ha vår sill och gärna dricka en nubbe till påsklunchen. Godis och pynt som färgglada fjädrar och fyllda påskägg verkar vara viktigare än själva maten. “För mig är påsken början på våren – den tid när ljuset och färgerna livar upp efter den mörka vintern”, säger Annethe.

Påskgodis TotallySwedish Bild: Helene Söderström

Påskgodis TotallySwedish
Bild: Helene Söderström

TotallySwedish är så mycket mer än bara en svensk matbutik på det sättet att här finns det bästa av till exempel svenska deliprodukter från mindre och ekologiska gårdar och livsmedelsproducenter. Perfekt på påskbordet är produkter som Äspets sill liksom deras rökta eller gravade lax. Påskmust är ju ett måste för många och kanske nyheten från Polly med smaker som citronmaräng, påskmust och påsktoffee kan locka att lägga i barnens påskägg. De ljuvliga kakorna från Dream of Sweden i sina lyxiga förpackningar och den goda chokladen från Chokladbiten i Ystad kan bli en fin påskpresent. Kvalitetsprodukter som handgjorda borstar av olika slag från Iris Hantverk eller äkta svenska trasmattor i ljuvliga färger är bara några av de ickematiga produkter som du hittar i TotallySwedish-butiker.

Vårstädning: Nya Produkter TotallySwedish Bild: Helene Söderström

Vårstädning: Nya Produkter TotallySwedish
Bild: Helene Söderström

Har man inte möjlighet att besöka affären kan man hålla sig uppdaterad via sociala medier eller via hemsidan http://www.totallyswedish.com där det bland annat tipsas om traditionella recept.

Missa inte att du som SWEA-medlem har 10% när du handlar i TotallySwedish butiker och online, och kom ihåg att visa upp ditt medlemskort.

Text: Susanne Barthold
Bild: Helene Söderström