Network Menu

Linda i Notting Hill

Välkända Notting Hill i västra London med den legendariska marknaden på Portobello Road är många svenskars favoritställe. Linda Hedenström beskriver stadsdelen som ett kul område med lagom mix av eklektiska människor, små kaféer och väldigt bra restauranger.

Linda Hedenström trivs i Notting Hill.

Linda Hedenström trivs i Notting Hill.

London, april 2015 – Linda är inte särskilt svår att upptäcka där hon sitter bland alla lunchätande gäster och väntar på mig i sin orange blus och blonda långa hår. Vi har stämt träff på Le Pain Quotidien vid Notting Hill Gate, som ligger i närheten av där Linda bor. Som så många andra reste hon hit tillsammans med en kompis på några dagars semester och förälskade sig snabbt i London. Därmed bestämde hon sig för att flytta hit och prova på ett liv här. Det har nu gått åtta år sedan dess och hon har inga planer på att flytta hem igen. Stadsdelens placering mellan Paddington och Shepherd’s Bush gör den lättillgänglig samtidigt som närheten till de stora parkerna Holland Park och Hyde Park erbjuder avkoppling, grönska, motionsmöjligheter, cykelturer och djurliv.

Jag får en känsla av att allt detta fanns med i planeringen då Linda för 2 1/2 år sedan sökte sig hit från hetsen vid Marble Arch. Här fann hon det eftersökta lugnet. Linda arbetar som personlig tränare och hennes arbetsplats är inte direkt statisk. Med ett sådant jobb är det bra att kunna vara flexibel och kunna coacha sina klienter där det passar bäst för dagen. Vintertid blir det oftast i en studio eller hemma hos henne själv eller klienten. Sommartid bestämmer de ofta träff i någon av parkerna och tränar till ljudet av fågelkvitter och med solen skinandes på nästippen. Linda växte upp i värmländska Filipstad och när hon var 8 år tog hennes mamma med henne till en kanotklubb. Här skedde första mötet med en roddbåt och Linda var fast. Varenda helg tjatade hon sig till en roddtur i den lilla båten och till framför allt hennes fars förtret växte sig roddintresset snabbt större än friidrottsintresset som han hade hoppats på skulle bli Lindas sport. Livet flöt på, hon fortsatte att ro och som 15-åring kom hon med i juniorlandslaget i rodd. Strax därefter gick flytten från de värmländska skogarna till huvudstaden där hon började på Idrottshögskolan ute på Lidingö.

Framgångarna inom rodden fortsatte och som 18-åring fick hon möjlighet att vara med i OS i Sydney 2000. Dock kom ödet emellan då hon mitt i den intensiva träningsperioden, ungefär ett halvår före OS-deltagandet, snubblade under en orienteringsträning och spräckte knäskålen. Skadade knäskålar kan vara komplicerade att läka och det tar ofta lång tid. Läkarna rådde henne att vila mellan allt från sex veckor till sex månader. Som Linda uttryckte det ¨så finns det ju inte på kartan att inte träna inför ett OS¨, så hon vilade en månad och sedan körde hon på som vanligt igen. Hon beskriver sig själv som envis och tuff i sin personlighet och lite smärta var inget att bry sig om. Knät verkade dock klara påfrestningarna och OS genomfördes. Dock lyckades inte Linda och hennes team ta sig vidare till finalen, men tack vare deltagandet sporrades de till att vilja mer och drömmar inför en framtida roddkarriär tog fart. Ett år senare stod Linda i träningsstudion i Stockholm och lyfte skivstång (inkluderat knäböj) och plötsligt smärtade det till i knät. Den skadade knäskålen sprack mitt itu, pang, bom! Sen minns hon inget mer förrän hon vaknade upp på sjukhus ett antal timmar senare med en ny knäskål av plast. Händelsen var minst sagt dramatisk och i och med protesen gick roddkarriären också i graven.

En period följde då Linda naturligtvis var väldigt besviken och ledsen över den stora förändringen i hennes liv. Som för så många andra öppnades andra vägar och för fem år sedan startade hon egna företaget Scandinavian Fitness här i London, där hon arbetar som personlig tränare. Dagligen möter hon en mix av människor på deras väg till bättre hälsa. Att jobba som PT verkar passa henne som handen i handsken. Hennes genuina intresse för helhetshälsa är tydligt och med sin charmerande personlighet och gedigna kunskap och entusiasm verkar hon kunna få vilken slöfock som helst att vilja börja träna. Det är också tydligt att hon kan sin sak. Att bland annat stretcha lårmuskler på kändisar som Brad Pitt, Tom Cruise och Harrison Ford borde vara ett tillräckligt bevis på detta. Emellanåt flyger hon också ner till Monaco och instruerar en klient under ett par dagar, innan hon flyger tillbaka till London igen. Då får hon bo på hennes lyxyacht som har fem gästrum och helikopterplatta.

Mestadels är det dock helt vanliga människor som anlitar henne (hon vill som hon säger hjälpa alla), allt från nyblivna mammor som vill komma igång med träning efter barnafödande till medelålders män och kvinnor som jobbar mycket och behöver en PT för disciplinens skull. Några av klienterna är över 60 och flertalet känner hon väl vid det här laget då hon har tränat dem kontinuerligt under ett par års tid. En bonus med jobbet är det intima mötet med människorna. Hon kommer många nära in på livet nästan på ett terapeutiskt vis.

När vi ses håller hon på att lansera en ny träningsmetod, Posh Fit, som är en slags cirkelträning där man bland annat använder sig av vikter, skivstång och kettlebells men som också har inslag av Animal Flow. Animal Flow innebär att man härmar olika djur i olika moment, till exempel kan det vara att man hoppar som en kanin och själva idén går ut på att man använder sig av sin egen kroppsvikt, vilket inkluderar övningar som armhävningar, hopprep och boxning.

Hon är också i färd med att förbereda en filmsnutt om detta som sedan skall läggas på hemsidan samtidigt som hon håller på att dra igång ett projekt där hon tänker erbjuda sina klienter att åka på träningsretreat i en villa i Toscana. Tanken är att man utöver den vanliga träningen skall kunna äta sunt och varva motionen med olika aktiviteter som bland annat ridning, hiking och sightseeing i exempelvis Florens.

Själv tränar Linda 5-6 dagar i veckan. Normalt varvar hon då 3-4 olika träningsformer, ibland fler.

Text: Susanne Barthold
Foto: Annika Pipkorn


Kolla Scandinavian Fitness’ medlemserbjudande till SWEA-medlemmar >>>