Network Menu

Möt Swean Carina Stigson

Carina Stigson

Carina Stigson flyttade till London för snart fem år sedan. Men bara på deltid. Hon varvar nämligen sin tid mellan London och Gävle, två veckor här, två veckor där. Det bästa av två världar?

I Gävle har hon sitt hus och sitt yrkesliv. Hon är en av cirka 500 utbildade terapeuter inom Rosenmetoden och hon har haft sin egen praktik i 10 år. Pendlingen mellan London och Gävle sätter extra krydda på vardagen som i Sverige till stor del består av jobb och att ta hand om huset och alla andra tillhörande vardagssysslor. I London däremot, umgås hon mycket med sin dotter, hjälper henne med hennes hund och ägnar kvällar åt dansföreställningar och konstgallerier. Hon ägnar också mycket tid åt att utforska så mycket som möjligt av vad London har att erbjuda, och hon har även börjat resa utanför London.

– Jag tar tåget, sen följer jag någon av alla de vandringsleder som finns längs kusten, äter på en pub och tar tåget hem igen. Hon beskriver sig själv som en upptäckare och räds inte utmaningar. Och som SWEA-medlem, tillägger hon, finns även många trevliga evenemang att delta i där man lätt knyter nya kontakter.

Carina hyr en lägenhet som ligger vid Turn Pike Lane i nordöstra London och älskar området på grund av den mångfald som finns där. Hennes favorit är den stora shoppinggatan som ligger precis vid tunnelbanestationen. Miljön där är så otroligt urban, det kryllar av folk och matbutiker och vissa dagar finns marknadsstånd från världens alla hörn. Det är färgsprakande och kulturellt och det finns flera slaktare och fiskaffärer. Det är heller inte så tillrättalagt som vi svenskar är så vana vid och det är just det som Carina tycker är så tilltalande, och en stor kontrast till Gävle.

Rosenmetoden

Terapiformen Rosenmetoden har sitt ursprung i sjukgymnastiken men man jobbar mer utifrån att det ligger tillbakahållna känslor från traumatiska upplevelser, eller stress bakom muskelvärk, spänningar och smärtor i kroppen. Behandlingen ger stor avspänning i ömma muskler och en ökad kroppsmedvetenhet. De som kommer till Carina har oftast ont i kroppen, är trötta och förstår inte varför, eller så har de tappat kontakten med sig själva och känner inte igen sig. De kan också ha svårt att sova eller ha svårt för att släppa stressen.

Själva behandlingen går till så att Carina stöttar de smärtande musklerna tills de slappnar av. Kopplingen mellan musklerna och centrala nervsystemet är känt och när musklerna får detta stöd släpper nervsystemet kontrollen över dem. Carina känner på musklerna i hela kroppen och kollar andningen för att se om den är ytlig. När en reaktion kommer vet man att man är smärtan en bit på vägen och jobbar vidare utifrån den. Ofta kan reaktionen vara känslomässig och resulterar i att klienten kanske börjar gråta när omedvetna spänningar släpper. Det är då ett gott tecken på att behandlingen har fungerat.

Carinas styrka är att hon utöver Rosenmetoden också är utbildad psykoterapeut, vilket det ibland kan finnas behov av. Hon erbjuder då även samtal för att till exempel finna situationer där smärtan sätter in och på så vis hitta mentala och emotionella blockeringar. Hon är i stort sett ensam om denna dubbelkompetens, vilket naturligtvis är en stor fördel då den kombinationen ofta ger ett djupare och snabbare resultat. Andra terapeuter som utövar Rosenmetoden får i sådana fall hänvisa vidare till psykoterapeut, vilket Carina slipper.

Carina erbjuder 50% introduktionsrabatt för SWEA-medlemmar.
http://www.rosenmetodenstigson.se/

Text: Susanne Barthold
Foto: Carina Stigson