Network Menu

Tania i Hampstead

När Tania Tandon var 16 flyttade hon till sin mormor i Lincolnshire för att plugga till sina A-levels. Hon hade då gått i olika internationella skolor i Kuweit och Abu Dhabi där hennes föräldrar arbetade på sjukhus.

Tanias pappa är läkare och kommer från Indien. Han slog sig ner i Sverige tillsammans med sin engelska flickvän som är sjuksköterska. De gifte sig och fick Tania och hennes bror. Hon växte upp i Karlskoga vilket länge var ”hemma”, även under åren i Mellanöstern. Men när Tania flyttade till mormor blev England hennes nya hem och hon har inte velat byta sedan dess.

– Mormor och jag hade jätteroligt tillsammans, minns Tania. Jag hade ju inte kunnat ha daglig kontakt med henne under min uppväxt, så jag hade tur som fick chansen att lära känna henne senare. Hon bor fortfarande kvar i samma hus, nu är hon 99 år!

Efter A-levels pluggade Tania juridik vid Leeds universitet och tog också ett år i Uppsala. Tillbaka i England kvalificerade hon sig som solicitor och sedan 2000 är hon specialiserad på arbetsrätt. 2008 blev hon delägare i advokatbyrån Trowers & Hamlin. I början av karriären var hennes liv väldigt ”engelskt” – engelska kunder, engelska kollegor och engelsk umgängeskrets. Hon gifte sig också med en engelsman.

Det var inte förrän de fick barn som Tania upptäckte hur viktig den svenska bakgrunden var för henne.

– Jag märkte att jag inte riktigt tänker som engelska mammor, berättar Tania. Jag började aktivt leta efter andra svenska mammor som jag kunde ha utbyte med.

Tillbaka på jobbet saknade hon den svenska kontaktytan, gick med i Svenska handelskammaren och skapade nya kontakter med svensk anknytning. Det ger hennes arbete en ytterligare dimension som hon uppskattar.

Hennes svenska bakgrund har gjort henne till något av en Pippi Långstrump – yngre kollegor kommenterar ofta att hon är så modig och exempelvis ställer de där avgörande frågorna som hänger i luften men ingen annan vågar fråga. Hon arbetar i en väldigt mansdominerad miljö, men har aldrig känt sig personligen diskriminerad.

– Det är mer strukturen i affärsvärlden i stort som diskriminerar kvinnor, reflekterar Tania. Allt bygger liksom på att man har en fru hemma som tar hand om hemmet och praktiska ting. Ibland när jag måste gå hem för att ordna något och mina kollegor lyfter på ögonbrynen så måste jag påminna dem om att jag inte har en fru hemma som fixar.

Tania älskar att bo i London och speciellt Hampstead där hon brukar köpa med sig färska grönsaker och blommor när hon går hem från jobbet. Det stora utbudet av affärer, kaféer och restauranger gör livet enkelt och man behöver inte planera så mycket.

– Blandningen av människor här är också fascinerande, konstaterar hon. Det är trist hur brexit har förändrat stämningen i England. Debatten handlar mest om hur det kommer bli efter brexit, men man hör inte så ofta om vad som händer här och nu.

Hon beskriver hur hennes klienter redan nu har svårt att rekrytera talanger internationellt. Det är inte bara européer som avstår från att ta jobb i Storbritannien. Sedan Home Office har gjort det svårare att ta med familjemedlemmar för immigranter visar det sig att även folk i Asien och Amerika drar sig för att satsa på en framtid här.

– Direkt efter folkomröstningen tänkte vi att brexit kan skapa mer jobb och nya frågeställningar för oss jurister. Men nu visar det sig att en del internationella kunder drar sig ur Storbritannien och föredrar att investera i andra europeiska länder där de kan få fotfäste inom EU. Det är för tidigt att verkligen se vidden av effekterna av brexit.

Tania hanterar dagligen frågor från klienter som är bekymrade över framtiden, men personligen kan hon stanna tryggt i London eftersom hon har engelskt medborgarskap. Det är viktigt för henne att ge sina barn förankring i både engelsk och svensk kultur.

– Vi brukar hyra en stuga i Värmland varje sommar, men nu funderar vi på att köpa ett hus, så att barnen får något som verkligen är ”hemma” även i Sverige.


Tanias tips i Hampstead

Skogen på Hampstead Heath
Alla känner till parken, men det är härligt i skogsområdet också. Vår familj älskar att gå där och upptäcka naturen.

Kaféer

Det är omöjligt att välja ett favoritkafé i Hampstead. Det som är underbart är att det finns så många och de flesta är unika, inte del av någon kedja.

Jin Kichi

Den bästa japanska restaurangen i Hampstead, kanske hela London. Den känns väldigt genuin, personalen är så trevlig och maten fantastisk.


Möt Tania Tandon på SWEA Professionals seminarium den 26 september 2017 >>>