Network Menu

Hemma hos Lisas

Lisa Wallén driver egen restaurang i Notting Hill. Med svensk mat på menyn. -Jag har öppnat min dröm, säger hon.

Lisa Wallén i sin egen restaurang.

Lisa Wallén i sin egen restaurang.

London, april 2014 – I hjärtat av Notting Hill ligger Lisa’s Kitchen and Bar. Konceptet bygger på svenska matklassiker som fått en modern touch. Inspiration har hon hämtat från Göteborgs skärgård där hon har sina rötter. Hon har varit på marknaden i Portobello och fyndat möbler som hon låtit renovera och målat helt i vitt för att återskapa känslan från sitt eget barndomshem. Förhoppningen är att också gästerna ska känna sig hemma på Lisa’s.

– Mina föräldrar skildes när jag var liten och då gick jag ofta på restaurang med min pappa, berättar hon.

– Jag minns hur jag älskade miljön, och jag kommer ihåg att krögaren alltid var där och kom fram och pratade med oss. Det är så jag vill ha det. Jag tycker att det är viktigt att vara närvarande, att kunna bjuda på ett glas vin om det kommer en stamgäst, säger hon.

Skärgårdstemat går igen i menyn. Sillen, Skagenröran och gravlaxen som antingen kan ätas som förrätt eller kombineras som ”tapas” fast på svenskt vis. Ugnsbakad torsk och fiskgratäng hör till huvudrätterna och finns alltid på menyn. Likaså köttbullarna och pyttipannan.

– Jag tror engelsmännen gillar de svenska smakerna, pepparroten och den gravade laxen. De påminner om den japanska wasabin och råa fisken, säger Lisa. Hon öppnade i juni förra året och redan efter några månader satte hon restaurangen på Londonkartan. På vardagarna är det lokalbefolkningen som droppar in, svenskarna är fler på helgerna. Som kuriosa kan nämnas att Richard Curtis, manusförfattaren bakom filmer som Notting Hill, lär ha svenskt påbrå och att han har varit på Lisa’s. Efteråt berömde han restaurangen i Daily Telegraph. Lisa som fyller 30 i år har arbetat på Marstrands värdshus och hon har studerat marknadsföring i Schweiz. Drömmen om att öppna restaurang har hon haft sedan hon var liten. När hon väl bestämt sig visste hon precis hur hon vill ha det:

– Jag är jätteglad att jag gjorde det, även om det varit tufft, säger hon och berättar att hon i princip jobbat jämnt.

Rocky har en egen "members club".

Rocky har en egen “members’ club”.

– Jag bor runt hörnet, annars skulle det inte gå. Jag måste gå hem med honom om han blir för trött, säger hon och tittar på hunden Rocky som ligger snällt på golvet. Rocky sträcker på sig och försvinner in bakom en gardin med skylten ”members only”. Där bakom finns utgången till en bakgård för hundar.

– I efterhand kan jag ändå undra ”vad tänkte jag”? Men jag brukar ju inte tänka efter så mycket, för gör man det är det lätt att man bara ser omöjligheterna. Jag bestämde mig för att öppna eget men märkte att jag inte hade så mycket erfarenhet av att driva restaurang här i London. Jag hade ingen aning att det skulle vara så dyrt, det är avgifter för i princip allt. Då får man bli lite av en problemlösare. Lisa tar upp någon lunchbeställning till innan hon gör i ordning en sillmacka till sig själv. Den är hennes frukost.

– Efter hand har jag lärt mig mer om vad man skulle ha kunnat tjänat lite pengar på. Helt klart hade det varit enklare att öppna ”ett hål i väggen” och sälja omeletter, skrattar hon.

Text: Natalie Nordenswan
Foto: Silja Lindblad


Lisa’s Kitchen & Bar erbjuder medlemsrabatt för Sweor. Läs om våra medlemsförmåner.