Network Menu

Stockholm – alla London-svenskars kvarterskrog

När man pratar om den nyöppnade Stockholm Deli and Restaurant är det inte ovanligt att man hör någon säga ”Sheen? Vem öppnar en restaurang i Sheen?”. Svaret är uppenbart – Majvor Darnton och Göran Landh! Jag bestämde mig för att kolla upp stället.

London, november 2013 – Man tar tåget från Waterloo till Mortlake, inte Sheen, och restaurangen ligger bara ett stenkast från stationen. Det var faktiskt inte alls svårt att ta sig dit. Det är inte en stor lokal, men den är perfekt som både deli och restaurang, i fräsch nordisk design. Mitt på dagen serveras ”dagens lunch” med salladsbuffet till ett överkomligt pris enligt svensk modell. Jag kände mig som hemma på en gång.

Majvor och Göran jobbar intensivt i det öppna köket tillsammans med sina medarbetare. Just nu söker de ytterligare en ”Swedish chef” för att Göran inte ska behöva arbeta dygnet runt.

– Det första halvåret jobbade vi 16 timmar om dagen, berättar Majvor. Det är skönt nu att vi har kommit till en fas där vi vågar satsa och anställa.

Majvor och Göran lever sin dröm med svensk restaurang i London.

Majvor och Göran lever sin dröm med svensk restaurang i London.

Planen är att de någon gång i framtiden ska kunna fungera mer som rådgivare och så småningom trappa ner sin egen arbetsinsats. Göran har livslång erfarenhet som kock i olika sammanhang, bland annat drev han Riddarhusets restaurang och den återöppnade legendariska Nalen i Stockholm. För Majvor, däremot, är restaurangbranchen ett helt nytt kapitel. Hon har jobbat som arbetsterapeut inom NHS de senaste 15 åren. Deras historia är ett förunderligt exempel på vilka överraskningar livet har i beredsakp.

Ödet ville annorlunda
I början på 80-talet jobbade de båda i Gambia – av alla ställen! – på ett hotell. Göran var förstås kock och Majvor receptionist. De byggde upp en trygg vänskap men ödet ville inte att de skulle bli ett par just då. Majvor träffade en engelsman, flyttade till London och slog sig ner i – gissa var? – Sheen. Tjugofem år och var sin skilsmässa senare möttes de två igen i Stockholm, mest av en slump. Den här gången var det dags för dem att utveckla vänskapen på ett mer romantiskt plan.

Efter att ha pendlat mellan Stockholm och London i några år bestämde sig Göran för att flytta till London. De började sälja svensk mat på Barnes marknad med sådan framgång att det ganska snart stod klart att de behövde en egen butik. De skulle öppna en deli, inte restaurang. Men åter igen ville ödet annorlunda. Den här gången dök det upp en lokal som var mer än en deli-butik, det var en liten restaurang.

– Jaha, då testar vi väl att öppna restaurang.

Göran och Majvor låter sig inte begränsas av några förutbestämda regler utan tar chanserna när de kommer. Och det har visat sig väldigt framgångsrikt även om det första året var mer arbetsamt än de hade planerat.

– Man får ju inte klaga på att vi har mycket att göra, konstaterar Göran, det skulle vara mycket värre om det inte kom några gäster.

Gott och trendigt
Det är inte alls ovanligt att det kommer gäster inifrån centrala London – och utifrån förorterna – för att äta deras svenska mat.

– Grundtanken var att öppna en kvarterskrog för dem som bodde i närheten, förklarar Majvor, men självklart är vi jätteglada att det också kommer långväga gäster.

Svensk mat har blivit väldigt trendigt i London. Det ligger i tiden att tänka på exempelvis omega 3 och antioxidanter, som i lax, sill och blåbär. De goda alkoholfria måltidsdryckerna som lingondricka och flädersaft är också mycket populära eftersom de inte uppfattas som så söta som många andra alternativ i snabbköpen.

– Engelska mammor kommer in till vår deli och köper mat till sina småbarn, skrattar Majvor. För många svenskar är det ju helt självklart med naturliga råvaror, men det är inte lika vanligt i England.

Julbord som förr i tiden
I november öppnar julbordet för andra året i rad och bokningarna började komma in redan under sommaren. Det blev fort fullbokat förra året och många blev besvikna över att inte få plats. De som fick bord, däremot, blev inte besvikna.

– Jag minns speciellt en gäst som sa att ”det smakar precis som hemma hos mormor när jag var liten”, berättar Göran. Det är den bästa recensionen man kan få när det gäller julmat.

Mitt tips till dig som längtar efter ett rikgit svenskt julbord är att boka in dig snart. Det tar bara 22 minuter från Waterloo till Mortlake och upplevelsen är – som den klassiska matguiden brukar säga – väl värd omvägen.

Text: Helen Rennie-Smith


Stockholm Restaurant & Deli erbjuder medlemsrabatt till SWEA-medlemmar.