Network Menu

London season

The London Season – den femte årstiden

Den som kan sin Austen, Wilde och Shaw har förstått Säsongens betydelse för den engelska societeten på 1700- och 1800-talet. På senare år har TV-serier som exempelvis Downton Abbey och Mr Selfridge visat hur viktig Säsongen var även långt in på 1900-talet.

London-Sweor på Ascot

London-Sweor på Ascot

Säsongen sammanföll ursprungligen med Parlamentets sittning, folk samlades då i London och umgicks i staden. Unga döttrar presenterades vid hovet, man gav debutantbaler och hoppades på fördelaktiga frierier. Trots att debutantbalstraditionen upphörde för mer än 50 år sedan och Parlamentet nu sitter större delen av året lever Londonsäsongen kvar, om än i en mer demokratiserad form. Det handlar om en rad evenemang för var och en med ambitioner att ses och synas.

Självfallet hålls fortfarande en rad privata fester och baler för en exklusiv skara, men även den som inte blir bjuden till dessa har numera möjlighet att delta i Säsongens offentliga evenemang. Det finns ingen officiell organisation av Säsongen, men de olika arrangörerna brukar försöka samordna sina event så att inga datum sammanfaller. Den som har tillräckligt mycket fritid och pengar – och ork! – ska kunna vara med på alla säsongens höjdpunkter.

Det finns inga exakta datum för Säsongen, men ett av de första eventen för året brukar vara The Boat Race när Cambridge och Oxford invaderar London med var sitt roddarlag och supportrar för att ro på Themsen. Den här roddtävligens datum beror på tidvattnet, så det är olika datum varje år.

Säsongen fortsätter sedan med otaliga festligheter som exempelvis Trooping the Colour – som är drottningens officiella födelsedag – Chelsea Flower Show, tennis i Wimbledon, Proms på Royal Albert Hall och cricket på Lords. Man bör också resa ut från London till Royal Ascot, Henley Royal Regatta, Cowes Week och Glyndebourne Festival Opera.

Opera i smoking bland betande får

Trerätters picnic i pausen mellan första och andra akten. © Glyndebourne Leigh Simpson

Trerätters picnic i pausen mellan första och andra akten. © Glyndebourne Leigh Simpson

Glyndebourne ligger i East Sussex och tar man tåget från Victoria vid lunchtid kommer man lagom i tid till festligheterna. Dresskoden är strikt ”black tie” och när man köper biljetter ombeds man tänka på detta ”av respekt för artisterna”. Vid Lewes Station väntar bussar på damer i vackra klänningar och herrar i smoking som vilken skolresa som helst. Framme i Glyndebourne, som är ett gammalt herresäte med ett privat operahus, kan man njuta av afternoon tea innan man kvitterar ut sin picknick med tillhörande möbler. De ställs upp på den enorma gräsmattan och sent på eftermiddagen är det dags för första akten. I den långa pausen avnjuts trerätters picknick med utsökta viner i solnedgången över de gröna kullarna där fåren betar. Efter den andra delen av föreställningen väntar bussarna igen på att ta operabesökarna tillbaka till stationen. Southern Railways brukar koppla på extra vagnar på tåget så att alla operabesökare får plats. Det är en obeskrivlig scen när tåget stannar på Gatwick strax före midnatt och trötta resenärer rullar på sina resväskor. Kanske är det deras första besök i London och det första de ser är ett tåg fullt med festklädda operabesökare.

Hästar skyms av hattar
LondonSeason_AscotQueenRoyal Ascot är en junivecka av hästkapplöpningar på den berömda banan, men ibland kan det kännas som att hästarna faktiskt glöms bort bland alla hattar och haute couture. Damhattarna kanske orsakar mest skriverier i tidningarna, men hattvånget på Ascot är faktiskt helt könsneutralt. Herrarna förväntas bära hög hatt till sin jackett, det är en aning mer konformt. Om man som herre vill sätta sin personliga prägel på klädseln så är det fritt spelrum för fantasifulla västar. På Ascot flödar champagnen men det kan också vara en bra idé att äta något. Många låter en bekant – i brist på chaufför och butler – köra och parkera bilen på den stora parkeringsplatsen. Bakluckan fälls upp och används som picknickbord för lunchen, som avnjuts innnan kapplöpningarna börjar. När det är dags att resa hem är det verkligen en fördel att ha någon annan som kör efter all champagne som intagits, antingen för att fira vinster eller glömma förluster. Om man inte kör bil går det bra att ta tåget från Waterloo. Då missar man picknicken på parkeringsplatsen, men det finns flera restauranger vid kapplöpningsbanan där man också kan hitta något att äta. Det är en liten promenad mellan Ascot Station och själva kapplöpningsbanan och på tillbakavägen ser man många som övergivit elegansen och går hem med högklackade skor i händerna. Fiffiga gatuförsäljare missar inte tillfället och erbjuder flipflops till dem som inte vill gå i strumplästen.

 

Musik till folket
Proms – eller Sir Henry Wood’s Promenade Concerts som det hette under många år – startade redan 1895. Henry Wood var inspirerad av Arts and Craftrörelsen, som ville ge kultur till folket. För att göra klassisk musik tillgänglig för alla samhällsklasser skapade han en anspråkslös konsertform där man kunde gå runt, ta något att äta och dricka medan man lyssnade på musik. Ända fram till 1971 var det till och med tillåtet att röka under Promskonserterna. De flesta har nog hört talas om The Last Night of the Proms när publiken sjunger och busar i takt med musiken. Men konserterna pågår faktiskt i nästan två månader och har ett väldigt brett utbud. Tidigare repertoarer har innehållit såväl en Dr Who-konsert som kvällar med filmmusik och jazz men självklart fanns även de klassiska kompositörerna representererade i mer traditionella konserter.

LondonSeason_PromsThe Last Night of the Proms brukar infalla i början av september, men då har societeten redan lämnat London. Den 12 augusti – ”The Glorious Twelfth” – inleds jaktsäsongen och sätter definitivt punkt för Londonsäsongen. Om man har tillräckligt med tid och pengar drar man sig då tillbaka till landet, andas frisk luft under hösten och vintern och samlar energi så att man orkar med nästa säsong i London.

================================================================================================

SWEA London spanar in Säsongen
Vi som lever i det moderna London upplever kanske inte någon stor skillnad, det känns som om London alltid är ”i säsong”. Men det kan ju vara kul att vara med om några av dessa evenemang under tiden vi bor här. Sedan 2013 har SWEA London haft turen att få biljetter till såväl Chelsea Flower Show, Royal Ascot och Proms. Det är en tradition vi vill hålla levande. Information om årets SWEA London-säsong finns här:

Chelsea Flower Show
Ladies’ Day på Royal Ascot

Håll koll här på webbplatsen eller SWEA Londons Facebookgrupp alternativt kontakta london(Ersätt dessa parenteser med @ tecknet)swea.org om du vill komma med!