Network Menu

SWEA vinner The Swedish Boat Race

Årets aprilskämt: The University Boat Race i London är en nästan 200-årig tradition på Themsen och anses allmänt vara inledningen till The London Season. Det är universiteten i Oxford och Cambridge som ställer sina bästa roddarlag mot varandra på en sträcka från Putney till Mortlake.

London, 1 april 2016 – Datumet för The Boat Race varierar från år till år beroende på tidvattnet. 2016 gick det av stapeln den 27 mars och Cambridge vann med god marginal. I år introducerade även den svenska kolonin i London The Swedish Boat Race längs samma sträcka några dagar senare.

– Det finns så många olika svenska föreningar, klubbar och organisationer i London så vi tyckte det var dags att vi gör något tillsammans, berättar Helen Rennie-Smith som är ordförande för SWEA London.

Organisationen av The Swedish Boat Race visade sig vara något knepigare än vad man först förväntat, eftersom en rad tillstånd måste sökas för att få tillgång till Themsen under en hel eftermiddag. Till slut lyckades man förhandla fram ett tillstånd under onsdagseftermiddagen efter ”det riktiga” båtracet.

SWEA vinner The Swedish Boat Race

SWEA London – det vinnande roddarlaget firade sin seger långt inpå onsdagskvällen. Foto: Christopher Rennie-Smith

De olika svenska lagen har sedan legat i hårdträning under vintern. De flesta har kunna hyra in sig på existerande båtklubbar och fått låna utrustning därifrån. Ibland har det varit lite motigt att gå upp tidigt på morgonen för ett träningspass i snålblåst och spöregn, men det visar sig att svenskar i London är envisa och äregiriga. Alla ville vinna det första racet.

I onsdags, den 30 mars, gick så äntligen tävlingen av stapeln. Det var fem båtar med vardera åtta taggade roddare som startade prick klockan 14.00. Efter en riktigt hård strid runt kurvan vid Hammersmith Bridge fick två av båtarna ge upp. De tre återstående farkosterna kämpade på mycket bra och det var inte förrän vid de sista hundra metrarna före mållinjen i Mortlake som SWEA-båten drog ifrån och vann med mycket knapp marginal.

Alla deltagare var överens om att det var ett kul och spännande evenemang, som dessutom givit deltagarna tillfälle till mycket träning och ordentligt god kondition.

– Vi hoppas kunna arrangera The Swedish Boat Race även nästa år, konstaterade Patricia Weigle SWEAs webbredaktör. Det är ju bara rättvist att ge de andra lagen tillfälle till revansch.


 

För mer information om The Swedish Boat Race och SWEA London, kontakta ordförande Helen Rennie-Smith på london(Ersätt dessa parenteser med @ tecknet)swea.org.