SWEA London Boktips
Här kommer nio boktips för dig som gillar att läsa. Alla böcker utom en är skrivna av kvinnor men alla handlar om kvinnor.
Ha en härlig bokhöst!
En tryckare på Blue Moon Bar
av Hanna Hellqvist.
Samlade DN – krönikor och kåserier åren 2013-2015.
Kaxigt, utlämnande, roligt, personligt, igenkännande, feministisk och politskt.
700 sidor lättläst och läsvärt.
Bonniers förlag 2016.
Ladies
av Johan Hakelius.
500 sidor med underhållande berättelser och porträtt om nio excentriska och fantastiska engelska damer från en svunnen tid.
Atlantis förlag AB 2016.
Jag vill ju vara fri – En bok om Lena Nyman
av Annika Persson.
Stark berättelse om skådespelaren och artisten Lena Nymans liv. Fest, tabletter, förhållanden, arbete, familj och livet som kvinna i film- och teatervärlden. Boken grundar sig på de sjutton papperskassar med dagböcker, foton och anteckningar som Lena Nyman lämnade efter sig.
Nordstedts 2014.
Dina brev lägger jag, under madrassen
En brevväxling 1971-2002 Astrid Lindgren & Sara Schwardt
Red: Lena Törnqvist.
Boken består av de åttio brev som Astrid Lindgren, född 1907, och Sara Schwardt, född 1958, skrev till varandra under 30 år. Breven handlade om livet, kärleken och hur svårt det är att vara människa. Breven visar en skör och privat Astrid Lindgren.
Salikon förlag 2017.
Hela Kakan
Av Karin Hermansson
Kakan Hermansson är radikal feminist, skribent, hudvårdsfantast och konstnär med mera. Känd från radio och TV. Skriver om systerskap, sin familj, klasssamhälle, sin uppväxt och om varför ingen tar sexism på allvar och om sådant som egentligen borde vara självklart idag men som inte är det på långa vägar ännu. En bok på 142 sidor som tål att jämföras med den hyllade Why we all should be feminists av Chimamanda Ngozi Adichie.
Månpocket 2016.
The sun and her flowers
Av Rupi Kaur
En besteller av den indisk-kanadensiska peoeten, författaren, illustratören och estradören Rupi Kaur, född 1992. Vacker poesi och prosa med en stark feministiskt ton om kvinnlighet, om att tappa modet, kärleken, hjärtesorgen och att komma igen.
Andrews McMeel Publishing 2017.
Milk and honey
Av Rupi Kaur
Andrews McMeel Publishing 2014
Hennes första poesibok som handlar om smärta, kärlek, uppbrott och läkande. Också en bestseller.
My name is Lucy Barton
Roman av Elisabeth Strout
Lucy Barton återhämtar sig på sjukhus efter en operation. En dag när hon vaknar sitter hennes mamma som hon inte sett på många år vid sängkanten. Mammans besök blir en inre resa för Lucy som genom samtalen med mamman blir påmind om barndomen och familjens fattighet på lansdbygden i staden Amgash, Illinois och hur det egentligen kom sig att hon hamnade i storstan, gifte sig och fick barn. Elegant, vackert och återhållsamt berättat om Lucys liv och om förhållandet mamma och dotter, om en familj och människor runt dem.
Penguin Books 2016.
Elisabeth Strout har skrivit en fortsättning om Lucy i boken Anything is possible som kom 2017. Den handlar om när Lucy återvänder till sina barndomstrakter efter nästan tjugo år och om hennes möten med familj och vänner som blev kvar i småstaden. Båda böckerna är en aning melankoliska men det är det som ger romanerna dess karaktär och som beskriver människans sårbarhet och hur mycket vi kan ha längat efter att bli förstådda.
Penguin Books 2017.
Trevlig läsning och glad sommar önskar
SWEA London webb & mediaredaktion
swealondonwebben@gmail.com